15. 10. 2015.

Voditeljica projekta doc.dr.sc. Zlata Dolaček-Alduk sudjelovala je na radionici o izradi standarda zanimanja i standarda kvalifikacija koja je održana u Zagrebu je 15. listopada 2015. godine. Radionica je održana za nositelje projekata iz provedbe natječaja „Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira“.

Radionica je održana s ciljem što kvalitetnije pripreme i izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacija i nastavak je stručne potpore koju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pružaju visokim učilištima u aktivnostima izrade standarda.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je u okviru radionice predstavilo metodologiju izrade standarda zanimanja koja polazi od Ankete o standardu zanimanja, čiji je glavni cilj identificirati potrebno znanje i vještine koje poslodavci traže od svojih budućih djelatnika, a podaci se razmatraju i u okviru fokus-grupe.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je predstavilo metodologiju izrade standarda kvalifikacija, odnosno kako se popunjava Zahtjev za upis standarda kvalifikacije u Registar HKO-a. U izradi standarda potrebno je povezati u konzorcije visoka učilišta, koja izvode studijske programe, i ostale relevantne dionike poput poslodavaca i strukovnih udruga.